Myrsnäppa
Limicola falcinellus (Pontoppidan, 1763)

Myrsnäppa Michele Lamberti

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Limicola.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Myrsnäppan häckar i myrmarker i norra Sverige, från norra Dalarna och uppåt. Beståndet uppskattas till omkring 5900 häckande par (2012).

Biologi

Längd 17 cm.
I sommardräkt har myrsnäppan mörkbrun rygg med två ljusa längsgående band. Huvudet ger ett randigt intryck, med två ljusa streck över den mörka hjässan och ljusa ögonbrynsstreck. Näbben är svart och relativt lång med något nedåtböjd spets. Buken är vit och bröstet fläckat. I vinterdräkt är den randiga huvudteckningen mindre tydlig.

Habitat

Häckar främst i stora, öppna myrmarker från de nordligaste delarna av Dalarna till Torne Lappmark och norra Norrbotten.

Migrering

Flyttar i juli-september, troligen till Östafrika, och återvänder i maj.

Födoval

Födan består av smådjur och frön, framförallt skalbaggar och myggor. Under flyttningen utgörs födan till stor del av snäckor, kräftdjur och havsborstmaskar.

Beteende

Myrsnäppan är en ganska okänd fågel, som kan ses sällsynt under sträcktiderna i södra Sverige, ofta på de bästa vadarlokalerna.

Fortplantning

Häckar ofta i små, glesa kolonier, som är konstanta från år till år. Hanen bygger ett par boskålar i tuvor, och honan väljer ut en av dessa som boplats. Honan lägger 3-4 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 21 dagar. De nykläckta ungarna vaktas av båda föräldrarna och senare bara av hanen. 

Utbredning

Arten häckar i Finland, på Kolahalvön och Kaninhalvön samt på ett fåtal platser i nordöstra Sibirien.


Mediafiler på webben
Läs mer