Skogssnäppa
Tringa ochropus Linnaeus, 1758

Skogssnäppa sébastien bertru

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Skogssnäppan är som namnet antyder en skogsfågel. Den häckar i barr- och blandskog i södra och mellersta Sverige. Beståndet har ökat något de senaste 10 åren och uppskattas till ca 42 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 23 cm.
Ovansidan är mörk med små vita prickar och kontrasterar mot den vita övergumpen och buken. Stjärten är vit med några svarta tvärband. Vingundersidorna är mörka. Huvudet och halsen är mörkstrimmiga, näbben relativt lång och ögat har en vit ögonring. Vinterdräkten är aningen brunare än sommardräkten. Ungfågeln liknar de vuxna fåglarna men har något mörkare fjäderdräkt.

Habitat

Häckar i blandskog och barrskog vid våtmarker och myrar, främst i de södra och mellersta delarna av landet.

Migrering

Flyttar i juni (honorna), juli (hanarna) och augusti (ungfåglarna) till medelhavsområdet och tropiska Västafrika och återvänder i mars-april.

Födoval

Födan består mestadels av insekter och deras larver, t.ex. skalbaggar, sländor och tvåvingar.

Beteende

Ses ofta ensamma eller i par. De är ganska skygga, och identifieras lättast på sitt typiska lockläte. Under våren kan hanens spel höras över skogen.

Fortplantning

Skogssnäppan övertar gärna gamla taltrastbon och är därmed en av få vadare som häckar i träd. I maj-juni lägger honan 4 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 20-23 dagar. Ungarna lämnar boet direkt och vaktas av föräldrarna. Honan lämnar familjen efter några dagar och hanen stannar tills ungarna är flygfärdiga efter ca en månad. 

Utbredning

Arten förekommer i norra Europa och en stor del av Ryssland. Skogssnäpporna är flyttfåglar och arten övervintrar både i Västeuropa och i tropiska Afrika.


Mediafiler på webben
Läs mer