Kornknarr
Crex crex (Linnaeus, 1758)

Kornknarr Ron Knight

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Crex.)
Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Kornknarrens knarrande läte hörs på långt håll, särskilt försommarnätter. Arten var förr relativt vanlig i jordbruksmark, men har minskat kraftigt under hela 1900-talet, troligtvis till följd av ändrade jordbruksmetoder. Dock har en viss ökning skett under de senaste decennierna, särskilt på fastlandet. Idag häckar runt 1900 par i landet (2012).

Biologi

Längd 28 cm.
Kornknarren är strimmig i brunt och svart med bruna vingtäckare och med sidorna tvärbandade i vitt och brunt. Ungfåglarna liknar de vuxna fåglarna. Dunungarna är svarta.

Habitat

I Sverige häckar kornknarren främst på Öland och Gotland, men på senare tid har antalet häckande par ökat på fastlandet. Den förekommer i odlad mark, på sankängar och våtmarker.

Migrering

Kornknarren är nattflyttare och flyttar i augusti-oktober, troligen till tropiska Afrika och återvänder i maj-juni.

Födoval

Födan består mestadels av insekter, som skalbaggar, flugor, tvestjärtar, gräshoppor och myror, men även av blötdjur, spindlar, daggmaskar, grodor, gröna skott och frön.

Beteende

Kornknarren är nästan omöjlig att få syn på och avslöjas främst genom sitt typiska läte. Blir den skrämd kan den dock ses flyga upp med surrande vingslag från en åker eller ett buskage.

Fortplantning

Boet utgörs av en fördjupning i marken omgiven av döda blad och väl gömt i vegetationen. Honan lägger 8-12 ägg som hon ruvar i 16-19 dagar. Ungarna lämnar boet direkt och leds av honan och ibland hanen. De är flygfärdiga och självständiga efter 34-38 dagar. 

Utbredning

Arten förekommer i en stor del av Europa och i ett bälte österut till centrala Ryssland.


Mediafiler på webben
Läs mer