Gräsand
Anas platyrhynchos Linnaeus, 1758

Gräsand hane Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Gräsanden är vår mest välkända andfågel och är spridd över hela landet, om än sällsynt i fjällen. Den trivs bra vid alla slags vatten, även nära inpå städer och samhällen. Antalet häckande par i Sverige uppskattas till 200 000 (2012).

Biologi

Längd 50-65 cm.
Hanen i praktdräkt (oktober-maj) har grönglänsande huvud, gul näbb, brunt bröst, grå kropp, svart gump och vit stjärt med svarta, upprullade stjärtpennor. Honan är brunspräcklig med blå vingspegel och orange näbb med oregelbunden mörk näbbrygg. Unga gräsänder liknar honorna.

Habitat

Häckar i närheten av vatten i en stor del av Sverige, såväl i inlandet som vid kusten. Mer sällsynt längst i norr.

Migrering

Många gräsänder stannar i Sverige där de övervintrar i isfria vatten, men många flyttar också i september-november till västra Europa och åter-vänder i slutet av februari. Den längsta noterade flyttningen är 2527 km.

Födoval

Födan är mycket allsidig och består bland annat av säd, frön från sumpväxter, insekter, kräftdjur och andra smådjur.

Beteende

Gräsanden är orädd och förekommer ofta i stadsnära miljöer. Den söker sin föda genom att tippa kroppen framåt i vattnet eller genom att sila vattnet med näbben vid vattenytan.

Fortplantning

Boet placeras t.ex. under en buske, i en rishög eller i en grästuva. Honan lägger 10-12 ägg som hon ruvar i 27-28 dagar. Äggen är enfärgat beige-vita till blekt grönblå eller olivgröna och ca 57 mm långa och 40 mm breda. De nykläckta ungarna lämnar boet nästan direkt och följer honan tills de är flygfärdiga efter 50-60 dagar.

Utbredning

Arten har en vidsträckt utbredning i Europa, Asien och Nordamerika.

Mediafiler på webben
Läs mer