Göktyta
Jynx torquilla Linnaeus, 1758

Göktyta Arnstein Rønning

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Jynx.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Göktytan har ett särpräglat utseende med sin fint gråbrunspräckliga dräkt och sin späda näbb. Beståndet har minskat kraftigt åtminstone sedan 1970-talet och uppskattas till omkring 25 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 16-17 cm.
Göktytans fjäderdräkt är fint marmorerad och skyddstecknad i grått, brunt och svart. Ovansidan är övervägande grå, medan undersidan är gulvit och tätt tvärbandad med fina streck och prickar. Flykten är ojämn och flaxig men snabb.

Habitat

Häckar framförallt i gles löv- och blandskog ända upp i fjällbjörkskogen, men också på hyggen, i större trädgårdar och i parker. Den är sällsynt i nordligaste Lappland och sydvästra Götaland. 

Migrering

Göktytan är nattflyttare och flyttar i augusti-september till tropiska Afrika och återvänder i april-maj. Ett fåtal kan också övervintra i Medelhavs-länderna.

Födoval

Födan består huvudsakligen av myror som plockas upp från marken mad hjälp av den klibbiga tungan, men även av en del andra smådjur, t.ex. skalbaggar, gräshoppor och landsnäckor.

Beteende

Göktytan för en undanskymd tillvaro, befinner sig ofta på marken och visar sig endast tillfälligt, då den hastigt flyger upp för att landa i ett träd. Arten känns under våren lättast igen på det höga och gnällande lätet: piu-piu-piu-piu-piu-piu.

Fortplantning

Häckar i ett använt eller oanvänt bohål eller i en holk. Innan häckningen påbörjas kastar den ut eventuellt befintligt boinnehåll. I mitten eller slutet av maj lägger honan 7-10 ägg, som ruvas av båda föräldrarna (mest av honan) i 12-14 dagar. De vita äggen är ca 20 mm långa och 15 mm breda. Ungarna lämnar boet efter 18-22 dagar och flyger till en början ganska dåligt. De matas av föräldrarna ytterligare en tid och blir oberoende efter 7-14 dagar.

Utbredning

Arten förekommer i kontinentala Europa, i stora delar av Asien inklusive Japan samt i delar av Nordafrika. Europeiska göktytor flyttar till Sahelområdet söder om Sahara och i viss mån även till Medelhavs-området.


Mediafiler på webben
Läs mer