Drillsnäppa
Actitis hypoleucos Linnaeus, 1758

Drillsnäppa Ed Dunens

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Drillsnäppan är en liten gråbrun snäppa som förekommer i större delen av landet. Beståndet har halverats under de senaste 30 åren och uppskattas idag till omkring 110 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 20 cm.
Drillsnäppan har gråbrun ovansida och vit undersida. I sommardräkt är ryggen prydd med svarta spolstreck och halssidorna diffust gråbruna. I vinterdräkt saknas de svarta spolstrecken och ryggen ger ett ljusare intryck. I flykten syns drillsnäppans smala vita vingband och bruna övergump. Ungfåglarna liknar de vuxna fåglarna, men på nära håll känns de igen på sina rostbruna bräm på ryggfjädrarna.

Habitat

Drillsnäppan häckar över nästan hela landet, ofta vid steniga insjöar.

Migrering

Flyttar i juli-september till tropiska Västafrika, från Senegal till Ghana, och återvänder i april-maj.

Födoval

Födan består av smådjur, framförallt skalbaggar, tvåvingar och sländor, men även av spindlar, kräftdjur, snäckor, ringmaskar mm.

Beteende

Arten känns ofta igen på lätet och det typiska beteendet. På marken rör den sig ryckigt och gungar ständigt med bakkroppen. I luften flyger den tätt över vattenytan med vibrerande vingslag.

Fortplantning

Boet byggs på marken, ofta i skydd av rot eller en buske. Honan lägger 4 ägg som ruvas av båda föräldrarna i 20-22 dagar. Äggen är beige med grå och rödbruna fläckar och är ca 37 mm långa och 26 mm breda. Ungarna lämnar boet direkt och vaktas av föräldrarna. En av föräldrarna lämnar platsen efter ca 10 dagar och ungarna är flygfärdiga efter ca en månad.

Utbredning

Arten finns i en stor del av Europa, österut i en stor del av Ryssland (inklusive Kamchatka och Kurilerna) och i Japan.


Mediafiler på webben
Läs mer