Gråspett
Picus canus J.F. Gmelin, 1788

Gråspett Alastair Rae

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Gråspetten är en utpräglad skogsfågel och kan vara svår att få syn på. På senare år har arten ökat i antal och spritt sig både norrut och söderut. Det svenska beståndet uppskattas till omkring 1900 häckande par (2012). Gråspetten är Ångermanlands landskapsfågel.

Biologi

Längd 25-26 cm.
Ovansidan är gröngul med gul övergump och undersidan är grå. Hanen har grått huvud med en röd fläck på främre delen av hjässan, medan honan är jämngrå på hela hjässan. Både hanen och honan har ett smalt svart mustaschstreck och även ett smalt svart streck från näbben till ögat. Ungfåglarna liknar de vuxna fåglarna, men har något mattare färger. 

Habitat

Häckar främst i björk- och aspblandad barrskog, ofta i anslutning till bergssluttningar, från mellersta Svealand till Torne lappmark.

Migrering

Stannfågel.

Födoval

Födan består till stor del av myror och andra ytlevande insekter.

Beteende

Gråspetten för en undanskymd tillvaro och hörs mest i slutet av april eller början av maj, då den växlar mellan revirlätet och trumningar. Den söker sin föda i murkna trädstammar och stubbar, och bytet plockas fram under löst sittande bark och från barkspringor. Vintertid händer det att gråspettar uppsöker skogsnära fågelbord för att äta talg.

Fortplantning

Bohålet hackas oftast ut i ett lövträd, på minst fyra meters höjd. I maj lägger honan 7-9 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 14-15 dagar. Ungarna matas ett par gånger i timmen och lämnar boet efter 23-28 dagar. Därefter matas ungarna under ytterligare ett par veckor innan de är helt oberoende.

Utbredning

Arten förekommer i delar av Europa och Asien.

Mediafiler på webben
Läs mer