Dubbelbeckasin
Gallinago media (Latham, 1787)

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Dubbelbeckasinen var tidigare vanlig i södra och mellersta Sverige, men har försvunnit helt från dessa områden under 1900-talet på grund av jakt, utdikning och uppodling. Arten häckar idag enbart i fjälltrakterna. Beståndet uppskattas till omkring 1800 häckande par (2012).

Biologi

Längd 28 cm.
Dubbelbeckasinen är kraftigt byggd, med lång näbb och längsstreckat huvud. Ryggen är kamouflagefärgad i svart och rödbrunt med fyra gulvita längsgående band och undersidan är tvärvattrad. I flykten syns tre vita stjärtpennor och ett vitt vingband. Ungfåglarna är mycket svåra att skilja från vuxna individer.

Habitat

Dubbelbeckasinen häckar i fjällsluttningar från Härjedalen till Torne lappmark. Hanarna samlas till spektakulära nattliga spel, som vanligtvis finns i backkärr strax ovanför björkskogsgränsen.

Migrering

Flyttar i augusti-oktober till Afrika och området runt ekvatorn och återvänder i maj. Rastar i södra Sverige i första halvan av månaden på olika typer av ängsmark.

Födoval

Födan består troligen mestadels av daggmaskar, insekter och blötdjur.

Beteende

Under flyttningen uppträder dubbelbeckasinen sällsynt i södra Sverige. Den föredrar ofta torrare mark än enkelbeckasinen och man kan stöta upp den från torra ängs- eller åkermarker. Arten liknar en morkulla i miniatyr, då den lyfter tungt och flyger rakt fram med klippande vingslag för att snart landa igen. Under spelet samlas hanarna på traditionella spelplatser som besöks av honorna en kort tid för parning.

Fortplantning

Dubbelbeckasinens spel äger rum i skymningen och på natten, då hanarna intar en högrest kroppsställning med uppburrat bröst och uppstickande stjärt och ger ifrån sig sitt speciella spelläte som kan höras ett par hundra meter vid goda förhållanden. Vissa hanar får para sig med flera honor medan andra hanar inte får para sig alls. Boet utgörs av en grund fördjupning gömd i vegetationen och honan lägger 4 ägg som hon ruvar i 22-24 dagar. Ungarna leds av honan och blir troligen flygfärdiga efter 21-28 dagar.

Utbredning

Utbredningsområdet är begränsat och huvuddelen av beståndet häckar i Ryssland och Vitryssland.


Mediafiler på webben
Läs mer