Smalnäbbad simsnäppa
Phalaropus lobatus (Linnaeus, 1758)

Smalnäbbad simsnäppa i sommardräkt Jason Crotty

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Den smalnäbbade simsnäppan är en färggrann vadare som främst förekommer i fjälltrakterna. Det svenska beståndet uppskattas till omkring 19 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 18 cm.
I sommardräkt är den smalnäbbade simsnäppan roströd på sidan av halsen och övre delen av bröstet. Huvudet, halsen och nedre delen av bröstet är mörkgrå och strupen är vit. Näbben är smal, mörk och spetsig. Honan har starkare färger än hanen. I vinterdräkt har den ljusare färger och ett kraftigt mörkt ögonstreck. Ryggsidan är ljust grå och undersidan vit. Ungfåglarna liknar vuxna fåglar i vinterdräkt, men har mörkare ryggsida. 

Habitat

Häckar tämligen allmänt vid små sjöar i de svenska fjällen och sällsynt vid Norrlandskusten.

Migrering

Honorna flyttar i slutet av juli och följs senare av hanarna och sist ung-fåglarna. Övervintrar till havs i Persiska viken och Indiska oceanen. De återkommer till Sverige sent i maj.

Födoval

Under häckningen består födan till stor del av mygg- och knottlarver. Resten av året utgörs födan framförallt av plankton.

Beteende

I södra Sverige är den smalnäbbade simsnäppan en sparsam gäst i fågelsjöar och på vadarstränder. Arten är en god simmare och relativt orädd.

Fortplantning

Hos simsnäpporna är det honorna som väljer ut reviret och uppvaktar hanen. Boet består av en enkel grop på marken. Honan lägger 3-4 ägg, som ruvas av hanen i 17-19 dagar. Äggen är blekt grönbruna med mörkbruna fläckar och ca 31 mm långa och 21 mm breda. Det händer att honan sedan uppvaktar en annan hane och lägger ytterligare en kull. När äggen kläckts lämnar honan boplatsen och påbörjar flyttningen. Hanen stannar hos ungarna i ca 2 veckor, och de är flygfärdiga efter ytterligare en vecka.

Utbredning

Arten häckar cirkumpolärt och är långdistansflyttare; de svenska fåglarna övervintar i Arabiska havet (nordvästra Indiska Oceanen).

Mediafiler på webben
Läs mer