Vigg
Aythya fuligula (Linnaeus, 1758)

Vigg hane Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Viggen är en av våra minsta dykänder och känns igen på den svarta tofsen i nacken och de vita rektangulära fälten på sidorna av den i övrigt svarta kroppen. Man uppskattar att ca 75 000 par häckar i Sverige (2012).

Biologi

Längd 44 cm.
Hanen i praktdräkt (november-maj) är svart med vita kroppssidor och en lång tofs i nacken. Honan är brun med något ljusare kroppssidor och med mindre nacktofs än hanen. Både hanen och honan har tydliga vita vingband som syns i flykten. Ungfåglar liknar honan men är mattare i färgen.

Habitat

I Sverige häckar viggen både vid kusten och i inlandet. Den saknas eller är mindre allmän i delar av sydvästra och mellersta Sverige.

Migrering

Viggen flyttar i september-november västra Europa. Många tillbringar dock vintern i Sverige. De fåglar som flyttar återvänder i mars-maj. Den längsta noterade flyttningen är 3070 km.

Födoval

Födan består av snäckor, musslor, kräftdjur, fisk, vatteninsekter och vattenväxter.

Beteende

Viggen trivs i grunda sjöar och vikar där den söker föda genom att dyka på grunt vatten, ned till 3 m djup. Under vintern ses den ofta i stora flockar på grunda, isfria platser längs södra och mellersta Sveriges kuster. 

Fortplantning

Häckar ibland i skydd av mås- och tärnkolonier. Paret håller ihop under en häckningssäsong och boet byggs i tät vegetation. Honan lägger 8-11 ägg som hon ruvar i ca 25 dagar. Äggen är ljust grågröna och ca 51 mm långa och 39 mm breda.  Ungarna följer honan och är flygfärdiga efter 45-50 dagar, men blir självständiga en tid dessförinnan.

Utbredning

Arten har en vidsträckt utbredning i nordliga områden av Europa och Asien och den är i större delen av sitt utbredningsområde en flyttfågel.


Mediafiler på webben
Läs mer