Lappmes
Parus cinctus Boddaert, 1783

Lappmes Ron Knight

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Beskrivning

Lappmesen förekommer i norra Sverige och skiljer sig från de andra barrskogsmesarna framförallt på att hjässan är mörkbrun istället för svart. Det svenska beståndet uppskattas till omkring 54 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 13 cm.
Ovansidan är brun och undersidan ljus med rostbruna sidor. Hjässan är matt mörkbrun. Den har en vit kindfläck och den svarta haklappen är stor och bredare nertill.

Habitat

Häckar i barrskog med inslag av lövträd, speciellt i fjällnära gles naturskog, i de inre delarna av norra Sverige från Dalarna och norrut.

Migrering

Stannfågel, men vissa år kan en del ungfåglar flytta kortare sträckor.

Födoval

Födan består främst av insekter, spindlar och frön.

Beteende

För att klara det bistra vinterklimatet kan lappmesen sänka sin kroppstemperatur med ca 5°C under nätterna för att spara energi. Strax innan gryningen värmer den upp sig igen under 10-20 minuter för att kunna flyga. Under hösten hamstrar den rikligt med tallfrön, enbärskärnor och fjärilslarver, som lagras i grenverket, under bark eller i sprickor.

Fortplantning

Lappmesen övertar ofta gamla hackspettshål, men den kan också bygga bo i naturliga håligheter eller holkar, eller hacka upp egna bohål i murket trä. Boet inreds med mossa och hår. I början av juni lägger honan 6-10 ägg, som hon ruvar i ca 14 dagar. Under ruvningstiden matas hon av hanen. Ungarna är flygfärdiga efter ca 19 dagar. 

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från Skandinavien österut genom taigan i stora delar av Sibirien och bort till Stilla havet. Arten förekommer även i Alaska.


Mediafiler på webben
Läs mer