Trädpiplärka
Anthus trivialis (Linnaeus, 1758)

Trädpiplärka xulescu_g

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Trädpiplärkan är en vanlig skogsfågel i Sverige och beståndet uppskattas till omkring 2,4 miljoner häckande par (2012).

Biologi

Längd 15 cm.
Ovansidan är brun med mörk längsstreckning, undersidav är vit och bröstet är gulvitt med svarta längsgående fläckar. Den har ett svagt ljust ögonbrynsstreck. Den långa stjärten är brun med vita kanter.

Habitat

Trädpiplärkan häckar i skogsmark i hela landet, utom allra längst i norr.

Migrering

Flyttar i slutet av augusti-september till de norra delarna av tropiska Afrika och återvänder i slutet av april-maj.

Födoval

Födan utgörs av insekter och spindlar.

Beteende

Trädpiplärkan uppmärksammas främst på sin typiska sångflykt, som utgår från en trädtopp och fågeln flyger först uppåt för att sedan dala nedåt med stela vingar. Sången växlar mellan drillar och mer utdragna sia sia sia eller huit huit huit. Under höstflyttningen sträcker den i glesa formationer på hög höjd. Vid denna tid kan den även uppträda på öppna gräsmarker tillsammans med ängspiplärkor.

Fortplantning

Honan bygger boet av mossa, torrt gräs och fina strån. Det placeras väl dolt på marken, ibland under en rotvälta eller i skydd av en sten. Honan lägger oftast 5 ägg, som hon ruvar i 11-14 dagar. Äggen är grålila med mörkbruna fläckar och ca 21 mm långa och 15 mm breda. Ungarna matas av föräldrarna och lämnar boet efter 11-14 dagar.

Utbredning

Utbredningsområdet sträcker sig från centrala och norra Europa (saknas på Irland och Island) och österut till floden Lena.


Mediafiler på webben
Läs mer