Lappuggla
Strix nebulosa J.R. Forster, 1772

Lappuggla Kameron Perensovich

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Lappugglan är en stor uggla som känns igen på sin gråbruna fjäderdräkt och på de tunna, täta ringarna runt ögonen. Arten häckar främst i norra Sverige, men ibland även längre söderut. Beståndet har minskat något de senaste 30 åren och uppskattas till omkring 400 häckande par (2012).

Biologi

Längd 65-70 cm. Vingspann 134-158 cm.
Lappugglan är nästan lika stor som en berguv, men bara hälften så tung. Huvudet är stort och ögonen är små och gula och omgärdade av tunna svarta cirklar. Den har tjocka vita ögonbryn som fortsätter ner på sidorna av den gula näbben. Ovansidan är melerad i grått, brunt och vitt, medan undersidan är mörkbrunt längsstreckad mot en grå bakgrund. I flykten ser det stora huvudet avhugget ut. Vingarna är breda med gulaktiga fält nära spetsen.

Habitat

Lappugglan häckar i äldre skog i anslutning till öppen mark från Norrbotten i norr till Hälsingland i söder. Under senare år har enstaka häckningar även noterats längre söderut, t.ex. i Dalarna och Västmanland.

Migrering

Lappugglorna är stannfåglar men vissa individer, främst ungfåglar, kan ibland röra sig längre sträckor. 

Födoval

Födan består mest av sorkar, framförallt åkersork och ängssork.

Beteende

Lappugglan är relativt oskygg och kan vid boet vara aggressiv och göra utfall om den känner sig hotad. Den jagar genom att slå ner på sitt byte från en utkikspunkt uppe i ett träd. Vintertid kan den slå sina byten rakt genom snön. Lätet är ett dovt fallande hoande som upprepas med ganska långa mellanrum.

Fortplantning

Häckar ofta i ett gammalt rovfågelbo eller i toppen av ett stormbrutet träd. Kullstorleken varierar mellan 1 och 9 ägg (oftast 3-6). Äggen läggs med 2-4 dagars mellanrum och ruvas av honan i 28-30 dagar. Hanen förser familjen med föda under de första 14 dagarna. Ungarna lämnar boet efter 20-28 dagar, men är flygfärdiga först efter 60-65 dagar och blir självständiga efter ytterligare ett par månader.

Utbredning

Arten häckar norra Sverige och Finland, i den ryska tajgan och i norra Nordamerika.


Mediafiler på webben
Läs mer