Hökuggla
Surnia ulula (Linnaeus, 1758)

Hökuggla Brian Gratwicke

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Surnia.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Hökugglan har, som namnet antyder, flera höklika drag. Dels är den liksom höken tvärvattrad på undersidan, dels kan den, tack vare huvudet och näbbens form samt den långa stjärten, påminna om en hök i flykten. Omkring 2300 par häckar i Sverige (2012).

Biologi

Längd 36-39 cm. Vingbredd 74-81 cm.
Fjäderdräkten är kontrastrik i svart, grått och vitt. Ansiktet är vitt, med lysande gula ögon och svarta fält på sidorna. Undersidan är fint tvärstrimmig och ryggen mörkt brungrå med vita fläckar. Stjärten är lång och mörkgrå med tunna vita ränder. Flykten är snabb och rak.

Habitat

Hökugglan häckar i barrskog i mellersta och norra Sverige, i varierande antal beroende på gnagartillgången. Under goda lämmelår kan arten häcka långt upp i fjällbjörkskogen.

Migrering

Hökugglan övervintrar vanligtvis i de nordliga skogarna, där den företar kortare förflyttningar beroende på bytestillgången. I synnerhet ungfåglar kan dock flytta längre sträckor och vissa år sker hela massförflyttningar, då hökugglan kan påträffas långt söderut i Sverige.

Födoval

Födan består främst av åkersork, ängssork och andra smådäggdjur, men även av fåglar, särskilt under vintern.

Beteende

Hökugglan är dagaktiv och jagar även i starkt solljus. Den sitter ofta på utkik i en trädtopp. Spellätet är ett drillande ululululululul, som varar i drygt tio sekunder och varningslätet är ett höklikt kikikikiki.

Fortplantning

Boet ligger ofta i en hålighet i ett träd eller i en holk. Äggen läggs i slutet av mars eller i april. Antalet ägg varierar kraftigt, från 3-13 (oftast 5-6). Äggen läggs vartannat dygn och ruvas av honan i 25-30 dagar. Ungarna börjar lämna boet efter ca 25 dagar, men blir flygfärdiga först efter ytterligare en vecka och stannar sedan med föräldrarna i ca 4-6 veckor till.

Utbredning

Arten har en cirkumpolär utbredning och för ett nomadiserande liv med återkommande invasionsartade rörelser söderut i samband med födobrist.


Mediafiler på webben
Läs mer