Duvhök
Accipiter gentilis (Linnaeus, 1758)

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Duvhöken jagades förr på grund av sin vana att slå vilt och tamhöns, men är numera fredad. Arten förekommer i nästan hela landet och beståndet uppskattas till 7600 häckande par (2012).

Biologi

Längd 48-62 cm. Vingspann 85-120 cm.
Honan är betydligt större än hanen. Vuxna individer har mörkgrå rygg och gråvit undersida. Huvudet är grått, med ett vitt ögonstreck och mörka örontäckare. Buken är tätt tvärstrimmig och undergumps-fjädrarna är vita. Stjärten är kraftigt tvärbandad. Ungfåglarna är brunspräckliga på ovansidan och vanligen beigeaktiga på undersidan med mörkare droppfläckar.

Habitat

Duvhöken föredrar grov barrskog och förekommer som häckfågel i skogsmark i en stor del av Sverige. Den saknas dock i fjällen.

Migrering

Vuxna fåglar är ofta stannfåglar eller kortflyttare, medan ungfåglarna flyttar i september-november till viltrika marker i södra Sverige och återvänder i mars-april. Ett fåtal, främst norrländska fåglar, kan flytta till Östeuropa.

Födoval

Födan består mestadels av fåglar, men varierar med lokala förutsättningar. Vanliga byten är kråkfåglar, måsar, hönsfåglar och duvor. Den tar även däggdjur, som ekorre och hare, särskilt vintertid, då den även kan söka upp åtlar som lagts ut för örnar.

Beteende

Duvhöken ses mest under flyttningen och på vintern, då den ofta jagar i öppen mark. Under vårvintern kan man se paret kretsa runt på stela vingar. Man kan också se duvhöken flyga med långsamma, ugglelika vingslag fram och tillbaka över boplatsen. 

Fortplantning

Paret håller ihop hela livet. De bygger tillsammans boet, som placeras i en grenklyka i ett äldre träd. Ibland restaureras ett äldre ormvråks- eller bivråksbo. Honan lägger 2-5 ägg med 2-3 dagars mellanrum. Äggen ruvas av honan i 35-38 dagar. Ungarna lämnar boet efter 35-42 dagar. Under botiden förser hanen familjen med föda och honan matar ungarna.

Utbredning

Arten har en vidsträckt utbredning i norra Europa, norra Asien och i norra Nordamerika.


Mediafiler på webben
Läs mer