Rödhake
Erithacus rubecula (Linnaeus, 1758)

Ungfågel i höstdräkt. T2 Thord Fransson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Erithacus.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Rödhaken är en av Sveriges vanligaste fågelarter och förekommer i hela landet. Antalet häckande par uppskattas till ca 3,8 miljoner (2012). 

Biologi

Längd 14 cm.
Liten och rund, gråbrun med rostrött bröst och ljus undersida. Stora svarta ögon och förhållandevis långa ben. Hanen och honan är lika. Unga rödhakar är gråbrunt småfläckiga utan den karakteristiska röda färgen.

Habitat

Rödhaken häckar i barr- och blandskog, parker och trädgårdar i hela landet.

Migrering

Flyttar i september i sydvästlig riktning mot Iberiska halvön och Nordafrika och återvänder till Sverige i mars-april. Enstaka individer i södra Sverige övervintrar.

Födoval

Födan består av insekter, sniglar och mask, men under hösten och vintern även frukter och bär.

Beteende

Rödhaken är orädd och ses ofta i parker och trädgårdar, särskilt i samband med vår- och höstflyttningen. Hoppar jämfota på marken och letar efter insekter. Arten är starkt revirhävdande. Sången beskrivs som klar, porlande och varierande.

Fortplantning

Rödhaken bygger sitt bo i lämpliga håligheter som i håliga stubbar, mellan rötter eller i skrevor. Honan lägger 6-7 ägg. Äggen är vitaktiga med rödbruna fläckar och är ca 21 mm långa och 15 mm breda. Äggen ruvas i ca 13 dagar och ungarna blir flygfärdiga efter ca 14 dagar. Som regel får rödhaken två kullar per säsong.

Utbredning

Arten är utpräglat Europeisk med en utbredning från Azorerna i väst till floden Ob i Ryssland i öst och från Norge i norr till Marocko i söder.

Mediafiler på webben
Läs mer