Blå kärrhök
Circus cyaneus (Linnaeus, 1766)

Blå kärrhök hane yusuke ida

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Den blå kärrhöken har en nordlig utbredning i Sverige och är Västerbottens landskapsfågel. Beståndet uppskattas till omkring 860 häckande par (2012).

Biologi

Längd 44-52 cm. Vingspann 100-120 cm.
Den blå kärrhöken har slank kropp, lång stjärt och relativt stort, ugglelikt huvud. Vuxna hanar är ljust blågrå och har vit övergump, ljus buk och svarta vingspetsar.  Vingarna är breda och har en tydlig mörk bakkant på undersidan. Honorna är mörkbruna med strimmig undersida och vit övergump. Stjärten har fyra mörka tvärband. Ungfåglarna kan vara svåra att skilja från honorna, men har rostfärgad undersida med färre strimmor.

Habitat

Blå kärrhök häckar på myrar i norra Sverige upp till trädgränsen. Antalet häckande par varierar från år till år beroende på gnagartillgången och under goda gnagarår kan arten även häcka i Medelpad, Hälsingland och Dalarna.

Migrering

De flesta nordiska blå kärrhökar flyttar i augusti-oktober till Västeuropa och återvänder i april-maj, men ett fåtal stannar i södra Sverige och Danmark. Under höstflyttningen sträcker även finska fåglar över Sverige.

Födoval

Födan består mestadels av smågnagare, framförallt sorkar, men även av en del småfåglar. 

Beteende

I flyttningstider kan den blå kärrhöken ses i södra och mellersta Sverige, där den jagar över öppna fält, dikesrenar, myrar och sjöstränder. Den flyger med v-ställda vingar och stannar ibland upp med fladdrande vingar för att knipa ett byte på marken.

Fortplantning

Häckar på hedar, myrar, kalhyggen eller vid vassjöar. Arten är ibland polygam, och en hane kan då ha 2-3 honor. Boet byggs av honan och placeras på marken, i skydd av vegetationen. Kullen består av 3-6 ägg, som honan ruvar i 29-31 dagar per ägg. Äggen är vita och ca 40 mm långa och 33 mm breda. Under ruvningen matas honan av hanen. Ungarna blir flygfärdiga och lämnar boet efter 32-42 dagar, men kan göra kortare utflykter innan dess. De blir självständiga efter ytterligare 2-3 veckor.

Utbredning

Arten har en vidsträckt utbredning i Europa, Asien, Nordamerika och Sydamerika.

Mediafiler på webben
Läs mer