Brushane
Philomachus pugnax (Linnaeus, 1758)

Brushane Jo Garbutt

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Philomachus.)

Beskrivning

Under häckningstid har brushanen en stor fluffig fjäderkrage, vilket ger den ett mycket speciellt utseende. Arten har minskat i antal de senaste 30 åren och beståndet uppskattas till omkring 25 000 häckade par (2012).

Biologi

Längd 26-32 cm (hane) respektive 20-25 cm (hona).
För att vara en vadare har brushanen relativt litet huvud och kort näbb. Benen varierar i färg mellan orangerött, skärt och gulgrönt. Hanens fjäderkrage som uppvisas under häckningstiden kan vara vit, svart eller brun och med eller utan strimmor. Honan är i sommardräkt gråbrun med fläckig ovansida, brunfläckig undersida och vit buk. I vinterdräkt har brushanen mörkfläckig ovansida, vit undersida och gråaktigt bröst. Ungfåglarna har brungul undersida och fjällig ovansida. I flykten har brushanen smala vita vingband och ljus övergump med ett mörkt mittband.

Habitat

Häckar främst i norra Sverige, där den trivs på våta myrar i barrskogen eller i fjällområdet. En mindre del av det svenska beståndet häckar på fuktiga strandängar i södra Sverige.

Migrering

Svenska brushanar flyttar främst till Västafrika (Senegal och Mali), en del även till Västeuropa. Hanarna börjar flytta i mitten av juni, honorna i juli och ungfåglarna i augusti. Återvänder i april-maj. Vid Brånsjön i Västerbotten kan tusentals brushanar ses rasta i mitten av maj.

Födoval

Födan består mestadels av smådjur t.ex. skalbaggar och tvåvingar, men under eftersommaren och vintern även av frön.

Beteende

Brushanen är känd för sitt spektakulära spel, där hanar med mörka eller brokiga huvudprydnader försvarar sina spelrevir genom dueller och skenfäktningar. Hanar med ljusa eller vita kragar, s.k. satellithanar, har inget revir utan passar på att para sig med lediga honor som besöker spelet. Under sommar och tidig höst ses brushanar rasta på vadar-stränder i mindre grupper. 

Fortplantning

Honan bygger boet i en tuva. Hon lägger 4 ägg som hon ruvar i 20-23 dagar. Ungarna vaktas av honan och är flygfärdiga efter 25-28 dagar.

Utbredning

Arten häckar i Norge och Finland samt österut i norra Sibirien.


Mediafiler på webben
Läs mer