Tallbit
Pinicola enucleator (Linnaeus, 1758)

Tallbit hane Ron Knight

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Pinicola.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Tallbiten är en stor kraftig finkfågel. Det svenska beståndet uppskattas till omkring 10 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 22 cm.
Utfärgade hanar är vackert rödfärgade Ryggen är mörkt fläckig och kroppssidorna grå. Vingarna är mörka med två smala vita vingband och stjärten är påfallande lång. Näbben är grov med nedböjd spets. Honor, yngre hanar och ungfåglar har grönaktig eller gulbrun fjäderdräkt.

Habitat

Häckar i barrskog i norra Norrlands inland, och vissa år troligen söderut till södra Norrland samt i nordligaste Svealand.

Migrering

Huvudsakligen stannfågel, men kan göra lokala förflyttningar inom barrskogszonen.

Födoval

Födan består under häckningstid av enbär, blåbär och insekter. Vintertid utgörs födan främst av granarnas blomknoppar, kvarblivna lingon, tranbär och rönnbärsfrön.

Beteende

Tallbiten kan ibland uppträda i flockar och äta rönnbärsfrön i städer och samhällen vintertid, men ofta för den en undanskymd tillvaro i skogen.

Fortplantning

Boet byggs av honan och placeras lågt i en gran eller tall. Det består av gran- och björkkvistar och är fodrat med tunna rötter och skägglavar. Honan lägger 3-4 ägg, som hon ruvar i 13-14 dagar. Under ruvningstiden matas hon av hanen, som även sköter matningen av ungarna den första tiden. Ungarna matas senare av båda föräldrarna och lämnar boet efter 16 dagar.

Utbredning

Tallbiten har en vidsträckt utbredning i taigabältet från Norge till Sibirien. Arten förekommer även i norra Nordamerika.


Mediafiler på webben
Läs mer