Forsärla
Motacilla cinerea Tunstall, 1771

Forsärla Jason Thompson

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Forsärlan invandrade till Sverige under 1900-talet och har ökat i antal på senare tid, särskilt under det senaste decenniet. Uppskattningsvis häckar 5600 par i landet (2012).

Biologi

Längd 18 cm.
Ovansidan är grå med gulaktig övergump och undersidan är gul. Stjärten är lång och mörk med vita kanter. Vingen är brunsvart med svagt ljuskantade vingar och i flykten syns ett vitt vingband. Benen är brunaktiga. Hanen har vitt ögonbrynsstreck och mustaschstreck och svart haklapp, medan honan har svagare ögonbrynsstreck och ljus haka. Ungfåglarna är gråbruna på ovansidan och endast gula på undergumpen. 

Habitat

Häckar vid strömmande vatten, framförallt i sydvästra Sverige.

Migrering

Flyttar i september-oktober till västra och sydvästra Europa och återvänder i slutet av mars-april. Det händer att enstaka fåglar övervintrar i Sverige.

Födoval

Födan utgörs av insekter och andra smådjur.

Beteende

Ses ofta på stenar och hällar ute i vattnet på jakt efter insekter, med den långa stjärten och bakdelen vippande upp och ner.

Fortplantning

Boets placeras i anslutning till vattendrag. Honan bygger det skålformade boet av torra strån, blad och mossa. Hon lägger 4-6 ägg, som ruvas i 12-14 dagar. Äggen är beigeaktiga och ca 20 mm långa och 14 mm breda. Ungarna matas av båda föräldrarna. De lämnar boet efter 11-13 dagar men är fullt flygfärdiga först efter ytterligare 5-6 dagar. Ofta förekommer två kullar. 

Utbredning

Förekommer i en stor del av Europa, utom i de östra delarna, i nordvästra Afrika, i ett bälte från Turkiet och österut till Himalaya, samt i centrala och östra Ryssland och i Japan. 


Mediafiler på webben
Läs mer