Storskarv
Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758)

Storskarv Jean-Daniel Echenard

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Storskarven försvann från Sverige i slutet av 1800-talet men återkom som häckfågel på 1940-talet. Arten ökade kraftigt i antal under 1980-talet och nya kolonier uppstod i södra Sverige. Det finns två underarter av storskarv i Sverige; P. c. sinensis, även kallad mellanskarv, som häckar i Sverige, och P. c. carbo, som förekommer som vintergäst. Beståndet uppskattas till 44 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 80-100 cm. Vingspann 130-160 cm.
Storskarven har mörk fjäderdräkt, lång hals, avlångt huvud och lång, kraftig näbb med krok. I häckningsdräkt syns ett markerat vitt fält på strupe och kinder samt en vit fläck på låret. I vinterdräkt är storskarven brunare, det vita partiet mindre tydligt och lårfläcken saknas. Mellanskarven har i häckningsdräkt vitare hals och hjässa, i övrigt är de två underarterna mycket lika. Ungfåglar har ljusare buk, framhals och strupe.

Habitat

Den inhemska varianten, mellanskarven, häckar i kolonier utmed västkusten, södra Sveriges kust och längs östkusten och norrlandskusten. Arten häckar även i inlandet vid sjöar och våtmarker. Den vintergästande varianten förekommer både längs västkusten och i Östersjön. Den häckar i Norge och nordvästra Ryssland och anländer till Sverige under hösten och stannar till mars–april.

Migrering

Flyttar i september-november till Mellaneuropa och Medelhavsområdet och återvänder i mars-april. Enstaka individer kan också övervintra längs södra Sveriges kuster.

Födoval

Födan består av fisk och vanliga arter är tånglake, abborre, mört och rötsimpa.

Beteende

Sitter upprätt och ofta med vingarna mer eller mindre utbredda. I vattnet ligger storskarven djupt, med näbben pekande snett uppåt. En skarv-koloni tar tillslut död på boträden med sin starka spillning och kala så kallade skarvöar är en vanlig syn i skärgården. Öarna återhämtar sig dock efter att skarvkolonierna lämnat dem.

Fortplantning

Storskarven häckar i kolonier och hanen och honan bygger tillsammans boet, som placeras i ett träd. I maj lägger honan 3-5 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 28-29 dagar. Äggen är vitaktiga och avlånga, ca 68 mm långa och 40 mm breda. Ungarna är flygfärdiga efter två månader, men är beroende av föräldrarna ytterligare en månad.

Utbredning

Arten har en spridd förekomst i Europa, Asien, Australien, Afrika och Nordamerika.



Mediafiler på webben
Läs mer