Gråsparv
Passer domesticus (Linnaeus, 1758)

Gråsparvar Peyman Zehtab Fard

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Gråsparven är en välkänd småfågel i Sverige som trivs i människans närhet. Beståndet har minskat de senaste 30 åren och uppskattas till omkring 450 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 16 cm.
Hanen har grå hjässa, brun nacke och svart strupfläck. Ovansidan är brun med mörka längsgående streck och undersidan är ljusgrå. Honan har en mer smutsbrun ovansida och saknar hanens bruna nacke och svarta strupfläck. Både hanen och honan har ett ljust vingband högt upp på vingen. Unga gråsparvar påminner om vuxna honor, men har ljusgul mungipa.

Habitat

Häckar i anslutning till bebyggelse i hela landet, dock sparsamt i inre Norrland.

Migrering

Stannfågel.

Födoval

Födan består under sommaren främst av insekter och under vintern mestadels av frön, bröd och annat spill från människan.

Beteende

Under våren samlas gråsparvarna ofta i stora antal i täta buskar i städerna, där de är skyddade mot rovfåglar. På landsbygden kan man se gråsparvar söka föda på åkrar och fält ganska långt från mänsklig bebyggelse.

Fortplantning

Paret håller ofta ihop livet ut. Boet liknar en rund boll och är byggt av grova strån och fodrat med fjädrar, ull och hår. Det placeras ofta under en tegelpanna eller i ett hål i en stenmur. Det händer även att gråsparven bygger ett friliggande bo i en buske. Honan lägger 4-5 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 13-14 dagar. Äggen är vitaktiga med svarta, bruna och gråaktiga fläckar och är ca 24 mm långa och 15 mm breda. Ungarna lämnar boet efter 16-17 dagar. Oftast produceras 2-3 kullar per säsong.

Utbredning

Arten har en vidsträckt utbredning och förekommer i hela Europa utom på Island, och finns dessutom i stora delar av Asien och i delar av Nordafrika. Den är också införd till Nord- och Sydamerika, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.


Mediafiler på webben
Läs mer