Sädesärla
Motacilla alba Linnaeus, 1758

Sädesärla Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Sädesärlan är vanlig i hela landet och föredrar öppna områden och närhet till vatten, där det finns gott om insekter. Den är lätt att känna igen på den vippande gången. I Sverige häckar omkring 410 000 par (2012).

Biologi

Längd 18 cm.
Smäcker fågel med lång stjärt. Huvudet är vitt med svart hjässa och svart haklapp. Undersidan är vit. Hos hanen är ryggen och stjärten svarta medan honan har gråsvart rygg. Ungfåglar liknar vuxna fåglar men fjäderdräkten är inte lika kontrastrik och de saknar svart på huvudet.

Habitat

Sädesärlan förekommer över hela landet i öppna miljöer både på landsbygden och i staden.

Migrering

Europeiska populationer flyttar till Medelhavsområdet. Höstflyttningen går på bred front i sydostlig riktning mot de östra delarna av Medelhavet och Nordafrika. Flyttar i september-oktober och återkommer i april.

Födoval

Äter mestadels insekter men ibland även andra smådjur.

Beteende

Sädesärlan har ett karakteristiskt rörelsemönster med den vippande stjärten. Den ses ofta spatsera omkring på marken i närheten av vatten och bebyggelse.

Fortplantning

Boet byggs i lämpliga håligheter med skydd ovanifrån, som i stenmurar eller under tegelpannor. Sädesärlan får ofta två kullar per säsong och lägger 5-6 ägg. Äggen är ca 21 mm långa och 15 mm breda och blåaktigt vita med små stänk av gråsvart eller gråbrunt. Äggen ruvas i 12-13 dagar och ungarna stannar i boet i 14 dagar och matas av båda föräldrarna.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från Europa österut genom Asien till Alaska.

Mediafiler på webben
Läs mer