Björktrast
Turdus pilaris Linnaeus, 1758

Björktrastar Ekaterina Chernetsova (Papchinskaya)

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Björktrasten är en välkänd fågel som ofta syns och hörs i glesa skogar, parker och trädgårdar. Arten har ökat i antal de senaste trettio åren och beståndet uppskattas till omkring 740 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 25 cm.
Huvudet, nacken och övergumpen är blågrå, ryggen och vingarna är rödbruna och stjärten brunsvart. Undersidan är ljus med täta mörka fläckar och bröstet har en rostgul ton. Vingundersidorna är vita vilket, tillsammans med den grå övergumpen, är ett bra kännetecken i flykten.

Habitat

Björktrasten häckar i träd- och buskbevuxna miljöer i hela Sverige. Arten har en nordlig utbredning och började häcka i de sydligaste delarna av landet först på 1960-talet.

Migrering

Flyttar i oktober-november till västra och södra Europa och återvänder i mars-april. En del fåglar kan också övervintra i Sverige.

Födoval

Födan består sommartid av daggmask, insekter (speciellt skalbaggar) och gröna skott. Under resten av året utgörs födan till stor del av bär, t.ex. rönnbär och enbär, och frukt.

Beteende

Björktrastarna hoppar ofta fram på marken i jakten på föda. Ibland lägger de huvudet på sned för att lyssna efter maskar. Under hösten håller de ofta till i träden och äter bär.

Fortplantning

Björktrasten kan häcka både i kolonier och i par. Honan bygger det skålformade boet, som placeras högt uppe i ett träd, ofta i en grenklyka. Det består av strån och lera och fodras med fina strån. Honan lägger 5-6 ägg, som hon ruvar i 13 dagar. Ungarna matas av båda föräldrarna och lämnar boet efter 13-14 dagar. Oftast produceras två kullar per säsong.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från norra och centrala delarna av Europa österut till floden Lena.

Mediafiler på webben
Läs mer