Brun kärrhök
Circus aeruginosus (Linnaeus, 1758)

Brun kärrhök hane Michael Sveikutis

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Den bruna kärrhöken förekommer i öppna landskap, ofta i anslutning till vatten. Beståndet ökade kraftigt under den senare delen av 1900-talet och har därefter varit stabilt. Idag häckar omkring 1500 par i Sverige (2012).

Biologi

Längd 48-56 cm. Vingspann 115-130 cm.
Den vuxna hanen har smala vingar och förhållandevis lång stjärt. Vingarna är grå med svarta vingspetsar och ryggen är brun. Huvudet och stjärten är ljust grå. Benen är långa och gula. Honan är mörkbrun med ljus strupe och hjässa. Även vingens framkant är ljus. Ungfåglarna liknar honan, men är mörkare bruna med ljust rostfärgad hjässa och strupe.

Habitat

Häckar i Götaland och Svealand samt längs Norrlandskusten, främst i vassrika slättsjöar och havsvikar.

Migrering

Flyttar i augusti-oktober till medelhavsländerna och tropiska Västafrika och återvänder i april-maj.

Födoval

Födan består främst av smågnagare och fågelungar, men ibland även av fisk, kaniner och harungar, större insekter, kräldjur och groddjur.

Beteende

Flyger ofta med högställda vingar och jagar i vass eller över öppen åkermark.

Fortplantning

Honan bygger boet som placeras i tät vass. Hon lägger 3-8 ägg, som hon ruvar i 31-38 dagar per ägg. De vita äggen är ca 53 mm långa och 39 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen. Ungarna lämnar boet efter 30-40 dagar och är flygfärdiga i slutet av juli eller början av augusti. Därefter stannar de med föräldrarna i ytterligare 15-25 dagar.

Utbredning

Häckar i nästan alla europeiska länder och österut till Stilla havet. Arten häckar även i vissa delar av Nordafrika, på Madagaskar och i Australien.


Mediafiler på webben
Läs mer