Rödstrupig piplärka
Anthus cervinus (Pallas, 1811)

Rödstrupig piplärka Michael Sveikutis

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Beskrivning

Den rödstrupiga piplärkan är sällsynt i Sverige och tycks variera betydligt i antal mellan år. År 2012 uppskattades beståndet till 300 häckande par.

Biologi

Längd 15 cm.
Under våren och sommaren är arten roströd på strupen och huvudets sidor. Honan är ofta något blekare än hanen. Ryggen är brun med två längsgående ljusa band på vardera sidan och undersidan är ljus med längsstreckade kroppssidor.

Habitat

Den rödstrupiga piplärkan häckar sällsynt i fuktiga marker i fjällen allra längst norrut i Sverige.

Migrering

Flyttar i september-oktober till Västafrika och återvänder i maj.

Födoval

Födan består av insekter och andra smådjur.

Beteende

Den rödstrupiga piplärkan rastar gärna på strandängar och ses nästan alltid bara som enstaka individer. Sången inleds med ett mjukt upprepat siu följt av ett par korta rullande drillar varierat med andra strofer. Under flyttningen ger den sig oftast tillkänna på lätet, ett fint skarpt sugande sssiiiiih.

Fortplantning

Boet består av torrt gräs och är fodrat med fina strån. Det placeras väl skyddat på marken, ofta intill en grästuva eller under en buske. Honan lägger oftast 5-6 ägg, som hon ruvar i 12-14 dagar. Under ruvningstiden matas hon av hanen. Ungarna matas av båda föräldrarna och lämnar boet efter 11-13 dagar.

Utbredning

Den rödstrupiga piplärkan är en utpräglad tundra-art som häckar från Nordkalotten österut i norra Ryssland bort till Berings sund.


Mediafiler på webben
Läs mer