Gärdsmyg
Troglodytes troglodytes (Linnaeus, 1758)

Gärdsmyg gwenole camus

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Troglodytes.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Gärdsmygen är en liten fågel som kännetecknas av den korta, ofta uppåtvinklade stjärten. Under senare delen av 1900-talet har arten ökat i antal och även spridit sig norrut. Uppskattningsvis häckar 500 000 par i Sverige (2012).

Biologi

Längd 10 cm.
Ovansidan är brun med mörk tvärbandning. Även vingarna och stjärten är bruna och fint tvärbandade. Undersidan är mer gråbrun, med diffus tvärbandning. Den har ett ljust ögonbrynsstreck och lång, smal, något nedåtböjd näbb. Ungfåglarna är mycket lika de vuxna fåglarna.

Habitat

Häckar i barr- och lövskog med tät undervegetation, på hyggen och i bäckraviner. Arten är vanlig i de södra delarna av landet men häckar även längre norrut.

Migrering

Flyttar i september-november, huvudsakligen till Västeuropa, några få även till Sydeuropa, och återvänder i april. Enstaka individer övervintrar i södra och mellersta Sverige.

Födoval

Födan består främst av insekter, men ibland även av spindlar och bär.

Beteende

Gärdsmygen är svår att få syn på och upptäcks framförallt på lätet. Den hoppar ofta omkring i tät undervegetation och förflyttar sig lågt över marken med snabba vingslag. Sången är snabb och studsande med klara toner blandade med surrande drillar.

Fortplantning

Boet är helt täckt, med ingång från sidan. Det byggs av mossa, torra kvistar och ormbunksstjälkar och placeras ofta skyddat på marken, t.ex. i en rotvälta, men ibland även i ett träd eller en holk. Hanen påbörjar flera bon i reviret, och honan färdigställer ett av dem. Hon lägger 6-8 ägg, som ruvas i ca 16 dagar. Äggen är vita med små rödbruna prickar och ca 16 mm långa och 11 mm breda. Ungarna lämnar boet efter 16-18 dagar, men matas av föräldrarna ytterligare en tid. Ibland produceras en andra kull.

Utbredning

Arten förekommer i stora delar av Europa, i nordvästra Afrika, i ett bälte från Turkiet österut genom Asien till Japan, samt i ett band över mellersta Nordamerika.



Mediafiler på webben
Läs mer