Stare
Sturnus vulgaris Linnaeus, 1758

Stare Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Beskrivning

Staren är en välkänd fågel som ofta förekommer i stora flockar. Det svenska beståndet har minskat de senaste decennierna och beräknas uppgå till omkring 640 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 22 cm.
Fjäderdräkten är svart med stark metallglans i grönt, blått och violett och med en mängd små vita prickar, särskilt på ovansidan och på sidorna. Näbben är gul och undernäbben är vid basen blåaktig hos hanen och ljust skär hos honan. I vinterdräkt har fjäderdräkten vita prickar och näbben är mörk. Unga starar har gråbrun fjäderdräkt med ljusare strupe. Efter ruggningen den första hösten liknar de vuxna fåglar i vinterdräkt.

Habitat

Häckar i anslutning till odlad mark och i städer med öppna gräsytor, parker och trädgårdar i hela landet med tätast populationer i södra och mellersta Sverige.

Migrering

De flesta ungfåglarna flyttar till Brittiska öarna främst i juni-juli, medan vuxna individer och resten av ungfåglarna flyttar efter i september-november. Återvänder i mars-april. Enstaka fåglar kan övervintra i södra Sverige.

Födoval

Födan består under häckningstiden främst av insektslarver och daggmaskar. Under resten av året äter stararna även bär, t.ex. körsbär, och diverse fröer, bl.a. säd.

Beteende

Den omväxlande sången kan höras från slutet av mars eller april, och under försommaren är det liv och rörelse runt holkarna. Senare under säsongen samlas stararna i stora täta flockar och letar föda på öppen mark. I luften är flocken tätt sammanhållen och navigerar med stor precision.

Fortplantning

Honan bygger boet, av material som hanen samlar, i ett naturligt trädhål eller i en holk. Hon lägger 5-6 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 12 dagar. De ljusblå äggen är ca 29 mm långa och 19 mm breda. Ungarna är flygfärdiga efter 20-22 dagar men matas av föräldrarna ytterligare ett par dagar innan de lämnar boplatsen och bildar egna flockar.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från norra och centrala Europa österut till Bajkalsjön. Staren finns dessutom som införd, i större delen av Nordamerika, i Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.


Mediafiler på webben
Läs mer